QUÈ FER A LA MOIXINA

La Moixina és un dels llocs amb més encant d’Olot i la Garrotxa; un dels indrets a descobrir si visiteu la ciutat dels volcans. El seu interès recau en: una gran diversitat geobotànica, un entorn molt agradable dins el Parc Natural i uns aiguamoixos que han servit d’inspiració a artistes i pintors al llarg de la història.

 

L’encant de la Moixina també enamora als olotins: aquesta zona és un dels llocs preferits d’Olot per sortir a passejar i fer activitat física. Es troba entre el Parc Nou i la Fageda d’en Jorda i està a dues passes del centre d’Olot.

 

En col·laboració amb el Parc Natural de la Zona Volcanica de la Garrotxa, el restaurant La Moixina ens encarreguem de cuidar i protegir l’entorn perquè segueixi sent un ecosistema natural tan ric.

 

Cada any, aficionats a la botànica de tot el món visiten la Moixina per descobrir i fotografiar plantes i flors de tota mena, algunes d’elles en perill d’extinció. Tota la zona de la Moixina és de gran interès botànic: l’aigua abundant al subsòl i el clima d’Olot afavoreixen el creixement d’aquestes espècies. Si us interessa la botànica o la geobotànica, feu un cop a la nostra pàgina específica d’itineraris botànics per la Moixina.

EXCURSIONS PER LA MOIXINA

La Moixina és de tots els garrotxins i us convidem a gaudir-la, respectant-ne el seu entorn tan únic i de gran interès. Us proposem algunes de les activitats que s’hi poden fer.

Us proposem què fer a la Moixina, què visitar a l’entorn. En acabar l’excursió, si voleu, us esperarem encantats al restaurant o a la terrassa del bar per recuperar energies amb un bon àpat o un vermut.

ITINERARI DE LA CURSA DE LA MOIXINA

La Cursa de la Moixina se celebra cada 1 de maig, però durant tot l’any podeu fer aquest recorregut a peu o en bicicleta, al vostre ritme, seguint les indicacions de ruta de la xarxa de senders d’itinerànnia.

És una ruta circular, amb un total d’11 km, que es poden fer en unes 3:30h si aneu a peu. És una ruta fàcil, apte per a tota la família i que passa per paisatges de gran bellesa entre Olot i Santa Pau: descobrireu la Fageda d’en Jordà, el Triai i, també, per descomptat, pels aiguamoixos i paratges de la Moixina.

PASSEJADA PELS AIGUAMOIXOS

Si busqueu una passejada curta, planera i ben bonica, un tomb pels aiguamoixos serà tot un encert! És també una excursió fàcil ideal per fer amb nens petits, abans o després de dinar.

La Moixina era un estany que es va assecar quan va afluir la lava del volcà Croscat. Avui, conserva aquesta humitat i puresa tan característica i s’ha convertit en una zona verda formada per un mosaic de bosc, recs i fonts. Deixeu el cotxe a l’aparcament de la Moixina i creueu la carretera per endinsar-vos als aiguamoixos. A la vora de l’aigua trobareu camins que us endinsen pel bosc. Si pareu atenció, descobrireu animalons de l’ecosistema: papallones, libèl·lules i fins i tot alguna granota. Són camins frescos, ideals per als mesos de calor i per estirar les cames després de la sobretaula.

LA FONT DE LA MOIXINA I ELS ROURES CENTENARIS

La font de la Moixina és una de les fonts més conegudes d’Olot. Es troba al costat del restaurant i dóna nom a un dels nostres menjadors, ja que des d’allà la podreu contemplar mentre dineu.

Està envoltada de fragments de roureda de roure pènol i seguint un itinerari amb cartells explicatius descobrireu altres arbres i plantes d’aquest bosc centenari tan encantador i fotogènic.

Aquest bosc de roures centenaris va servir d’inspiració per a molts pintors de l’Escola Paisatgística d’Olot, especialment a Joaquim i Marià Vayreda.

UNA VOLTA PEL TRIAI

Si seguiu el curs de l’aigua des de la Moixina, arribareu a la font d’en Bufaganyes i, una mica més enllà, a la capella de la Mare de Déu de la Salut, inaugurada el 1884 i restaurada el 1942 després de cremar-se durant la Guerra Civil.

Al voltant, descobrireu un bonic paisatge d’horts i de flora típica de la zona, amb la flor d’isopir (Isopyrum thalictroides) com a protagonista. La flor d’isopir té la particularitat que neix en molt pocs paratges de Catalunya, perquè necessita unes condicions molt especials per a créixer i que troba, precisament, als paratges de la Moixina.

 

Podeu continuar per la carretera del Triai per fer una volta a peu completa i molt habitual entre els olotins, passant també per la font de la Deu. En aquest enllaç trobareu la ruta circular detallada.

COMPROMÍS AMB EL TERRITORI

La Moixina som un restaurant compromès amb el territori, es reflecteix en la nostra cuina, elaborada amb productes del territori i de proximitat. Estem situats dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, treballant i col·laborant amb els tècnics del Parc per a la preservació de l’espai.
Des de l’any 2017, comptem amb l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), basada en:
– la millora de l’oferta i la seva connexió amb l’espai natural protegit.
– la millora del comportament medi ambiental.
– el suport al desenvolupament local i la conservació del patrimoni.
L’objectiu és treballar de manera conjunta amb els diferents agents turístics de la comarca, i les empreses del sector, per aconseguir un territori on el visitant prengui consciència i valori l’entorn en el que es troba, promovent-ne la seva conservació.

Alhora, el nostre establiment disposa de banys adaptats i accés als menjadors i restaurant totalment accessible per a persones amb mobilitat reduïda o amb cadira de rodes.

DESENVOLUPAMENT RURAL

En aquest 2022, Font Moixina SL ha estat beneficiària d’un ajut per a actuacions de millora dels boscos de roure pènol (Quercus robur) i de la flora protegida de la Moixina de la convocatòria de subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya (operacions 04.04.01) per un import de 4.676,00 € ( 43% FEADER i 57% del Departament d’Acció Climàtica).
L’actuació ha consistit en una poda selectiva per a contribuir a la millora de l’estat de la massa forestal de roure pènol del restaurant la Moixina, minimitzar el risc de caiguda de branques i afavorir determinades espècies del sotabosc. Per altra banda, s’han realitzat treballs d’eliminació de plantes exòtiques invasores que afecten tant a la roureda de roure pènol com a les espècies protegides que es troben dins el recinte del restaurant.